Rusia, primul semnal că ar putea invada Chișinăul. Ambasada Moldovei la București reacționează la decretul anulat de Putin

de: Cătălina Burghelea
22 02. 2023

Președintele rus Vladimir Putin a anulat, marți, un decret semnat la 7 mai 2012, care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova, în stabilirea statutului special al Transnistriei. Decizia Kremlinului ar trebui să pună în gardă conducerea de la Chișinău.

Republica Moldova, următoarea pe lista Moscovei?

Update 22 februarie, ora 16.36. Abrogarea decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012, în baza căruia era recunoscută suveranitatea Chişinăului în problema Transnistriei, nu anulează tratatul de bază semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă în noiembrie 2001, susține ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Victor Chirilă.

Potrivit diplomatului moldovean, în conformitate cu articolul 1 al respectivului tratat, Rusia s-a angajat să respecte „inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială, independenţa politică, reglementarea paşnică a diferendelor, neamestecul în treburile interne”.

„Desigur, autorităţile Republicii Moldova au luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012. Înţelegem că urmează aprobarea şi publicarea unei noi concepţii de politică externă a Rusiei, pe care o vom examina cu atenţie la Chişinău. Poziţia Republicii Moldova cu privire la reglementarea transnistreană rămâne, însă, aceeaşi, axată pe reglementarea paşnică, prin mijloace diplomatice şi politice, a conflictului”, a declarat Chirilă pentru Agerpres.

Update 21 februarie, ora 21.04. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a luat notă de decizia președintelui Vladimir Putin de a abroga decretul prin care Rusia garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității țării în stabilirea statutului special al Transnistriei. Chișinăul transmite că va cere în continuare retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul moldovean.

„MAEIE a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012. Vom analiza cu atenție conținutul noii concepții odată ce va fi făcută publică. În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului. De asemenea, vom continua să cerem retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Știrea inițială: În prima zi a noului mandat de președinte al Rusiei, început în 2012, Putin a semnat decretul care trasa direcțiile de politică externă și relații internaționale. În privința Transnistriei, acesta prevedea:

„Pentru a implementa în mod consecvent politica externă a Federației Ruse, care face posibilă asigurarea intereselor sale naționale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii și abordării multi-vectorale în contextul formării unui nou sistem policentric de relații internaționale, decid: 1. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, împreună cu alte organisme executive federale: d) în relațiile cu statele membre ale Comunității Statelor Independente: să continue participarea activă la căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei”.

Președintele Rusiei a anulat decretul prin care recunoștea suveranitatea Republicii Moldova în problema Transnistriei

Potrivit presei de la Chișinău, decizia lui Putin înseamnă ca Federația Rusă nu mai respectă suveranitatea, integritatea teritorială și statutul neutru al Republicii Moldova în privința problemei transnistrene.

Așa-zisa Republică Moldovenească Nistreană este controlată direct de Moscova. Pe teritoriul său se află câteva mii de soldați ruși și cel mai mare depozit de muniție din estul Europei, la Cobasna.

Scenariul sumbru luat în calcul de Occident

Încă de la începutul războiului din țara vecină, Occidentul a luat în calcul scenariul prin care Putin să folosească Transnistria și forțele militare staționate acolo pentru a deschide un nou front în vestul Ucrainei. În ultima vreme, însă, președinții Maia Sandu și Vladimir Zelenski au vorbit deschis despre un plan de preluare a puterii de la Chișinău de către Kremlin, printr-o lovitură de stat. Liderul ucrainean chiar a revenit asupra subiectului, avertizând despre dorința Rusiei de a folosi Aeroportul Internațional Chișinău pentru operațiunile din Ucraina.

Decizie după un an de război în Ucraina

Putin a semnat decretul imediat după discursul în care a acuzat Occidentul că este vinovat pentru conflictul cu Ucraina, încercând să-i motiveze și să-i mobilizeze pe ruși pentru susținerea participării la război.

„În scopul asigurării intereselor naționale ale Federației Ruse și în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale, decid: Se anulează decretul 605/2012 privind măsurile necesare pentru realizarea strategiei de politică externă a Federației Ruse Prezentul decret intră în vigoare la data semnării”, potrivit actului semnat de Putin.